top of page

Het Ontstaan en ontwikkeling van het tchoukballspel in België hebben wij zonder meer aan de heer Minten René te danken. Hier beneden kan je een mooi overzicht terug vinden over het ontstaan en ontwikkeling van het tchoukball spel in België.

 

1986

In december werd in Tilburg (Nederland) door de Koninklijke Vereniging voor Leerkrachten Lichamelijke Opvoeding (KVLO), traditioneel een bijscholing georganiseerd voor leerkrachten lichamelijke opvoeding.
Die bijscholingen spraken mezelf en collega Guido Swinnen erg aan omwille van de nieuwe inhouden en de andere benadering van ons vak in Nederland.
Jan Kloen was één van de begeesterende lesgevers. Elk jaar deelde hij zijn praktijkervaring door een of ander minder bekend maar interessant sportspel aan te bieden. In 1986 introduceerde hij het tchoukballspel, dat hij overigens al vroeger in een van zijn publicaties beschreven had.


1987

In september wordt door de docenten beslist om te starten met de initiatie van het tchoukballspel bij de studenten van de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding, toen nog in Mariaburcht Stevoort.

Bijscholing op studiedag voor afgestudeerden van het regentaat L.O. in Mariaburcht Stevoort.


1988

Publicatie van een introductietekst in het tijdschrift van de Bond voor Lichamelijke Opvoeding (BVLO) in België. (tijdschrift nr. 4)


1989

Bijscholing aan de KULeuven – bijscholingsdagen NSVO (nu SVS) voor leerkrachten L.O.

Bijscholing in Brugge voor de plaatselijke NSVO-cel


1989 tot 2002

Tchoukball wordt ingeschreven in het curriculum van de leraren lichamelijke opvoeding, met keuzevak bewegingsrecreatie. Eerst worden de lessen gegeven door René Minten, later door enkele andere lectoren.


September 2002

Na een curriculumherschikking neemt René Minten de praktijkcursus opnieuw over en gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het tchoukballspel aantrekkelijk te maken en méér kenbaar te maken in België. 
Via het internet en een contactpersoon in de VS (Pierre-Alain Girardin) komt hij in contact met de bakermat van het tchoukballspel, de Fédération Internationale de Tchoukball (FITB) in Genève (Zwitserland).



November 2002

Daniel Buschbeck (FITB-president) is in België voor een managementcursus in Brussel en komt zelf aan de eerstejaarsstudenten van het KIPSHO (nu KHLim) een praktijkbijscholing geven over tchoukball.


December 2002

Een studententeam van de KHLim reist met twee lectoren (Minten – Van De Putte) naar Genève en neemt er deel aan een internationaal ontmoetingstornooi met ploegen uit Zwitserland, Frankrijk en Italië. 
Er worden contacten gelegd met de hoofdcoach van de Italiaanse selectie ( Mevr. Chiara Volonte). Hierdoor komt de internationale werking in een stroomversnelling.


2003 – bijscholingen:

Juni 2003 – interregentaten overleg in Heverlee – studiedagen voor lectoren uit de opleidinginstituten voor leerkrachten LO in het vrije onderwijsnet

Augustus 2003 – Bijscholing voor de BVLO afdeling Oost-Vlaanderen

Oktober 2003 – Studiedag voor monitoren SPORTA – FROS – BGJG 

November 2003 – Bijscholing voor studenten van het Parnas in Dilbeek


Juli 2003

Bezoek aan het promotietornooi beachtchoukball voor jongeren in Viserba - Rimini (Italië).


Augustus 2003

Aanstelling als FITB-vertegenwoordiger in België, door de FITB in Genève.

Mei 2004

Uitnodiging om individueel deel te nemen aan een bijscholing in Viserba tijdens het 2e Hermann Brandt-tornooi. Aan dit tornooi wordt speciaal voor ons land een clinic verbonden om de speltactische aspecten en de arbitrage te verduidelijken


Juni 2004

Initiatie tchoukball op de SVS Apotheosedag voor Vlaanderen, op de campus van de UA in Antwerpen

Mei 2005

Elf leerlingen van het laatste jaar sportafdeling TSO Mariaburcht Stevoort nemen deel het derde internationale Beachtchoukballtornooi in de categorie -18j. 

De jongens eindigen op een puike derde plaats achter Taiwan en Italië 1. 

De meisjes spelen een opvallend sterk tornooi in de gemengde reeks waar ook de jongens in speelden! Verschillende spelers hebben de internationale microbe duidelijk te pakken en beslissen om mee te bouwen aan een promostructuur in België. 

Sinds juni 2005 is de informatie over Tchoukball in België elektronisch beschikbaar via een website (www.tchoukball-belgium.be).


Juni 2005

René Minten en Chiara Volonte (nationale trainster van Italië) geven samen een bijscholing op de nascholingsdagen voor leerkrachten LO aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Op twee dagen tijd worden maar liefst 80 leerkrachten in contact gebracht met het tchoukballspel. De reacties zijn unaniem positief en enkele leerkrachten vragen bijkomende informatie om met hun school deel te nemen aan een jaarlijks ontmoetingstornooi. In Kortijk is er interesse om volgend jaar in de maand mei mee te reizen naar Italië, om er deel te nemen aan het internationale ontmoetingstornooi (beachtchoukball) van Hermann Brandt.


Juli 2005

Zes eerstejaarsstudenten van de KHLim nemen in bijzonder moeilijke omstandigheden en volledig op eigen kracht deel aan de eerste wereldkampioenschappen beachtchoukball in Genève.

Met de beperkte ervaring uit de praktijklessen bewegingsrecreatie aan de KHLim én met wat bijkomend trainingswerk slagen zij er in om België succesvol te vertegenwoordigen! Ze behalen de negende plaats en laten Hongarije en Oostenrijk achter zich. Bovendien staan ze tegen de topteams niet erg veel punten toe. Ook uit deze groep stellen verschillende studenten zich kandidaat om een degelijke structuur uit te bouwen en het tchoukballspel in België verder te promoten.


September 2005 

Via een uitgebreide mailing worden al de geïnteresseerden (leerlingen, studenten en leerkrachten LO) uitgenodigd voor een stichtingsvergadering in het auditorium van de KHLim in Diepenbeek.


December 2005

Bijscholingsdagen georganiseerd door de diocesane begeleiding Limburg (DPB - Mieke Everaert), met tchoukball op het programma


Maart 2006

Eerste indoortornooi tchoukball in de sporthal Sportopolis in Diepenbeek op de Universitaire campus. Er werd gespeeld op twee velden en er namen zes teams deel aan het tornooi.


Juni 2006
Tweede bijscholing tchoukball tijdens de bekende nascholingsweek voor leerkrachten lichamelijke opvoeding aan de Katholieke Universiteit van Leuven, met als thema “grensverleggend”.


Juni 2006

Beachtchoukball promodag op het provinciedomein “Halve Maan” in Diest. Er wordt van 09.00u tot 12.30u gespeeld op drie beachvelden. Aan het tornooi nemen leerlingen van het secundair onderwijs en studenten van het hoger onderwijs deel. Er nemen meer dan tachtig spelers deel.


Juli 2006

BLOSO-Limburg organiseert een promodag voor beachsporten op het domein “Blauwe Meer” in Lommel. Tchoukball werd in het programma opgenomen


Augustus 2006

Bijscholing voor leerkrachten LO, georganiseerd door BVLO Oost-Vlaanderen aan de Rijks Universiteit in Gent (watersportlaan).


November 2006

Drie bijscholingsavonden voor toekomstige leerkrachten LO en leden van BVLO Limburg. Er wordt een leerstofopbouw aangeboden, vertrekkend vanuit allerlei kaatsspelletjes en eindigend in het genormeerde sportspel tchoukball.

December 2006

Eerste bijscholingsdag tchoukball voor de BVLO afdeling van West-Vlaanderen in het BLOSO centrum in Brugge. Drie korte kennismakingssessies volgens het principe van de snelle instructie waarbij het spel opgestart wordt vanuit enkele basisregels

Tweede bijscholingsdag tchoukball, georganiseerd door de diocesane begeleiding Limburg (DPB - Mieke Everaert). Het thema is hier: “Tchoukball met zéér beperkte instructietijd - snel komen tot spelbeleving”.

Tweede indoor tornooi tchoukball op tweede kerstdag, georganiseerd in de sporthal van Mariaburcht Stevoort. Er nemen twaalf teams deel aan het tornooi. Dat is in het totaal weer goed voor tachtig deelnemers


Juni 2007

SVS Apotheosedag op de campus van de Universitaire Instellingen Antwerpen, met initiatie en kennismaking met het tchoukballspel voor leerkrachten lichamelijke opvoeding.

Tweede beachtchoukballtornooi op het provinciale domein “Zilvermeer” in Mol. Er nemen zestien teams deel aan dit tornooi, waar de kans geboden wordt om in te schrijven in de categorieën: dames, heren en gemengd. Er wordt op vijf veldjes gespeeld van 10.00u tot 14.00u. Vooraf worden er een aantal demowedstrijdjes gespeeld omdat heel wat deelnemers dit spel voor het eerst spelen op het tornooi (100 deelnemers).


September 2007

Bij de start van het schooljaar schrijven vier leerlingen van de sportschool Mariaburcht Stevoort zich in om, naar aanleiding van hun GIP-proef, het tchoukballspel te promoten bij jongeren.
Wouter Wouters, Joachim Janssens, Jeroen Beutels en Maikel Snellinx trachten het enthousiasme dat ze opdeden tijdens het internationale tornooi in Italië, over te brengen op jongeren uit de jeugdbeweging. Mevrouw Yvette Reekmans springt bij in de begeleiding.

Aan de Katholieke Hogeschool Limburg worden in het academiejaar 2007 – 2008 maar liefst vijf eindwerken gemaakt rond de verschillende aspecten van dit wervelende sportspel:

  • Nils Wuytens en Ben L’Ortye

    • Techniek en tactiek bij verdediging en aanvalsopbouw in het tchoukballspel.

  • Christophe Monnissen

    • Promotie van het tchoukballspel in Vlaanderen – Public Relations.

  • Kevin Somers en Jochen Thys

    • Promotie van het tchoukballspel in Vlaanderen – Structuur en sponsoring.

  • Chris Valkenborgh en Roel Goffin

    • Op zoek naar een strategie om het tchoukballspel te promoten in de basisschool.

  • Bas Gielen

    • Verbeteren van de tactiek in aanval en verdediging in het tchoukballspel, gebruik makend van meerderheidssituaties.



Om dit uitgebreide project te realiseren kunnen de studenten ook rekenen op de begeleiding van dhr. Erik Roex en dhr. Guido Swinnen.

Eveneens bij de start van het academiejaar aan de KHLim, besliste een groep studenten om, in samenwerking met SVS Limburg, een evenement te organiseren voor scholenteams van het basisonderwijs en het secundaire onderwijs, in het sportcentrum van Lummen. Nils Wuytens, Ben L’Ortye, Christophe Monnissen, Kevin Somers en Jochen Thys zijn de initiatiefnemers.

Enkele hogeschoolstudenten van het eerste-, tweede- en derde opleidingsjaar aan de KHLim geven tijdens de middagpauze in hun stagescholen korte initiatiesessies. Patrick Gilissen en Jan Geelen van SVS zorgen voor de informatiestroom en de logistieke ondersteuning.


November 2007

Tijdens de “doe-aan-sport” beurs in het sportcentrum in Bilzen, worden er initiatiesessies tchoukball gegeven.


December 2007

Tweede navorming tchoukball door BVLO West-Vlaanderen in het BLOSO centrum in Brugge. Er wordt gewerkt in twee niveaugroepen. De gevorderden werken aan de verbetering van de techniek en de tactiek in de aanval.

Derde bijscholingsdag tchoukball van de diocesane begeleiding Limburg (DPB - Mieke Everaert) met als thema: “Een snelle start en het “als… dan …”- principe”.

Derde indoor tchoukballtornooi in de sporthal “Health City” op de universitaire campus in Diepenbeek.
 

René Minten

bottom of page